17 czerwca 2014

słowackie haluszki z bryndzą

haluszky z bryndzą

Składniki na 2 porcje:
1/3 kg ziemniaków (nie młodych)
mąka pszenna pół na pół z krupczatką
2 jajka

bryndza - mała kostka
wędzona słonina

Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać jajka i mąkę - ciasto powinno być gęste. 
Na gotującą się osoloną wodę wrzucać nabierane łyżką małe kluseczki. 
Gotować do wypłynięcia ostatniej partii. Odcedzić.
W rondelku w 1/3 szklance wody z gotowania klusek rozprowadzić bryndzą podgrzewając na małym ogniu. Zrobi się gęsty sos.
Kluski przełożyć go garnka z sosem, wymieszać. Nałożyć na talerz, dodać wytopioną słoninę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz